Hundkiropraktik

KontaktBoka behandling

Hundkiropraktik

Hundar och andra djur, behöver precis som oss behandling ibland av en kiropraktor. Kiropraktisk vård fokuserar på att återställa normal funktion i rörelseorganen. Om kroppen förlorar sin funktion och rörlighet kan detta leda till stelhet, muskelspänning, smärta och minskad prestationskapacitet.

Ett djur med en nedsatt funktion förändrar sin hållning för att kompensera för den nedsatta rörligheten i ryggraden och för att undvika smärta. Det ökar den mekaniska stressen på andra delar av ryggraden och andra leder, vilket kan leda till att andra delar av kroppen belastas felaktigt istället och smärta blir följden. Med hjälp av kiropraktik kan risken för överbelastningsskador minska.

Minskad rörlighet mellan två kotor påverkar också spinalnerverna. Dessa nerver lämnar ryggmärgen mellan varje kota och ska obehindrat kunna förse hjärna, muskler, hud och alla organ med information. Vid en kiropraktisk behandling påverkas dessa nerver direkt och därmed även signalerna ut.

VANLIGA SYMTOm

 

 • Akut nack- eller ryggsmärta
 • Begränsad prestationsförmåga
 • Ovillighet att röra sig, gå i trappor eller att hoppa upp på en upphöjd yta
 • Tecken på smärta i vissa rörelser eller när den blir lyft
 • Odefinierbar hälta, passgång, långsam gång, ojämnt nedslitna klor
 • Överkänslig för beröring
 • Sår på ben eller tassar från konstant slickande (slickgranulom)
 • Återkommande öron- eller analsäcksinfektioner
 • Djuret ligger bara på ena sidan
 • Återkommande matsmältningsproblem
 • Urinläckage eller oförmåga att hålla avföring

Efter en noggrann anamnes, inspektion, gånganalys, undersökning och uteslutning av vidare veterinärvård inleds en behandling. Vid en kiropraktisk behandling justeras ryggkotornas leder med hjälp av kiropraktorns händer eller fingrar genom ett extremt snabbt och väldigt specifikt tryck i ledytornas riktning på den påverkade kotan eller leden.

Kiropraktisk vård är en väldigt specifik och skonsam behandling. Integrerat med veterinärvård kan både akuta och kroniska besvär åtgärdas. Målet med behandlingen är att få bort låsningar och muskelförsvar i ryggraden och andra leder, och genom det påverka nervsystemet. Vid jämförelser med andra ospecifika manipulationsmetoder, stretchar inte kiropraktisk behandling ut ligamenten mer än nödvändigt, man befinner sig inom ramen av den normala anatomiska begränsningen i leden och dessa stabiliserande strukturer. Se vidare under Kiropraktik.

De flesta djuren visar synliga förbättringar efter en till fyra behandlingar. Akuta problem svarar snabbt på behandlingen, medan kroniska problem vanligen behöver fler återbesök. Behöver djuret rehabiliteringsträning, går vi igenom dessa övningar.

Patienter med kroniska besvär (som t.ex. artros, höftledsdysplasi eller spondylit), där inskränkt ledrörlighet är resultatet av sjukdomen, svarar väldigt bra på regelbundna behandlingar varje 2–6 månad.

Email

Välkommen att kontakta mig

Eija Melchiors Kiropraktik & Rehab

Kanalvägen 7, 1 tr
194 61 Upplands Väsby